Biografie/activiteiten

De Jager heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Audio Visuele Vormgeving. Zijn korte speelfilm Dissonanten ging in premiere tijdens Het Nederlands Filmfestival van 1986. De Jager maakte in de daaropvolgende jaren films en audio-visuele producties in opdracht van bedrijven en overheidsinstanties zoals de Koninklijke Landmacht.

vimeo.com/39536014

Tijdens een master studie Documentary and Features aan de University of Salford in Manchester regisseerde de Jager ‘Escape to Light’, een documentaire over een bejaarde beeldhouwster en haar kring van vrienden in het Engelse Lake District. Deze groep hield een Wordsworthiaanse manier van leven in stand waarin natuur en kunst een belangrijke rol speelden. ‘Words Apart’, een documentaire over kinderen met spraakproblemen liet zien hoe stigmatisering van kinderen hun ontwikkeling in de weg staat. Beide documentaires werden mede geproduceerd door GranadaTV en uitgezonden in het slot “Hitting Home”.

vimeo.com/39536016

De Jager werkt als regisseur en eindredacteur voor televisieproducenten, omroepen en non-profit organisaties zoals de KRO, Veronica, SBS6 RTL4, de Vereniging Spierziekten, de Reclassering etc. Daarnaast ontwikkelt de Jager als directeur van Stichting Reis van de Razzia originele projecten die documentair en cross-mediaal zijn.

Voor het oral history project ‘Reis van de Razzia’, over de razzia van Rotterdam van november 1944, werden gedeporteerde mannen gevolgd. Zie: http://getuigenverhalen.nl/projecten/reis-van-de-razzia. Het project werd gesteund door het RIOD (Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) en door DANS, het digitale archief van de KNAW (Koninklijke Academie voor Wetenschappen). Zie ook: https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:58177 en de publicatie: https://doi.org/10.1163/24523666-01000001 (2014)

vimeo.com/141025734

“Kroniek van een Bazenbondje” gaat over een lokale ondernemersvereniging in 1905opgericht om de leden te ondersteunen bij uitval door ziekte. De vereniging is een Broodfonds ‘avant la lettre’ maar het uitkeren bij ziekte is in onbruik geraakt. Kon het Bazenbondje opnieuw functioneren als een zelfstandige onderlinge verzekering? Het onderzoek en de datasets zijn duurzaam gearchiveerd bij DANS, het digitale archief van de KNAW (Koninklijke Academie voor Wetenschappen). Zie ook: http://www.reisdoorhetachterland.nl en de publicatie: https://doi.org/10.1163/24523666-00401004 (2016)

Het project ‘Friends in a Cold Climate’ kijkt terug naar de tijd toen Groot-Brittannië nog geen lid was van de Europese Economische Gemeenschap. De tijd van toen ieder land nog een eigen munteenheid had. Het project is een onderzoek naar het fenomeen ‘stedenbanden’. Wat gaat er schuil achter de borden aan de gemeentegrens die aangeven dat er officiële banden bestaan met zustersteden in Europa en daarbuiten. Die staan voor uitwisselingen tussen burgers en functionarissen ter bevordering van vrede, veiligheid en voorspoed. (In productie)

Erik de Jager MA
member Dutch Directors Guild (DDG)
member Oral History Society UK
member Society for Artistic Research (SAR)

Privacy