Biografie

De Jager heeft zijn opleiding gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten, afdeling Audio Visuele Vormgeving. Hij ronde deze in 1986 af met de korte speelfilm Dissonanten. Tijdens de Nederlandse Filmdagen in Utrecht ging de film in premiere. De Jager maakte in de daaropvolgende jaren in opdracht van bedrijven en overheidsinstanties films en audio-visuele producties.

vimeo.com/39578905

In opdracht van de Koninklijke Landmacht werkte hij aan een productie over de verdediging van Nederland terwijl de Berlijnse muur omviel. De dreiging van de Koude Oorlog viel weg en een nieuw hoofdstuk werd ingeslagen. Het motiveerde de Jager om op een documentaire manier verhalen te vertellen.

vimeo.com/39536014

Tijdens een master studie Regie Televisie Documentaire aan de University of Salford in Manchester maakte de Jager ‘Escape to Light’, een documentaire over een bejaarde beeldhouwster en haar kring van vrienden in het Engelse Lake District. Deze groep hield een bijna Wordsworthiaanse manier van leven in stand waarin kunst en natuur een belangrijke rol speelden. ‘Words Apart,’ Een documentaire over kinderen met spraakproblemen liet zien hoe stigmatisering vooruitgang in de weg stond. De documentaires werden uitgezonden door GranadaTV in het slot “Hitting Home”.

vimeo.com/39536016

De Jager werkte als regisseur en eindredacteur aan diverse programma’s voor allerlei Nederlandse omroepen. Als itemregisseur maakte hij reportages voor het KRO programma Ongeloofelijke Verhalen met presentatrice Karin de Groot. Voor de Veronica reportageserie ‘CasinoTV’ combineerde hij spelmatige uitleg over kansspelen met indringende reportages over spelers en gokkers. Als eindredacteur en regisseur liet de Jager in de 15-delige serie ‘Vliegende Hollanders’ voor RTL4 zien wat de stand van zaken was bij de KLM vlak na 9/11 en nog voor de ingrijpende fusie met Air France.

vimeo.com/39536017

Erik de Jager is een documentair filmmaker met een interesse in het ‘alledaagse’, in de kleine beslissingen en acties die zijn gesitueerd in een maatschappelijke omgeving en bijdragen aan het verhaal van iemand’s leven. Voor de Vereniging Spierziekten Nederland zijn een aantal documentaire films gemaakt waarin jongeren ieder op hun eigen manier laten zien hoe zij zichzelf ontwikkelen ondanks belemmeringen en onzekerheid over de toekomst.

vimeo.com/108348406

Erik de Jager werkt in opdracht en ontwikkelt daarnaast als directeur van Stichting Reis van de Razzia projecten die documentair en cross-mediaal zijn. Het Oral History project ‘Reis van de Razzia’, over de razzia van Rotterdam in november 1944, volgde gedeporteerde mannen te volgen langs de verschillende routes naar Duitsland. Zie: http://getuigenverhalen.nl/projecten/reis-van-de-razzia. Het project werd gesteund door het RIOD (Het Nederlands Instituut voor Oorlogsdocumentatie) Het onderzoek en door DANS, het digitale archief van de KNAW (Koninklijke Academie voor Wetenschappen). Zie ook: https://easy.dans.knaw.nl/ui/datasets/id/easy-dataset:58177 en de publicatie: https://doi.org/10.1163/24523666-01000001

vimeo.com/141025734

Kroniek van een Bazenbondje is een project van Stichting Reis van de Razzia dat gaat over een lokale ondernemersvereniging die in 1905 werd opgericht om de leden te ondersteunen bij ziekte. Die functie is in onbruik geraakt hoewel de doelstellingen zijn blijven staan. Kroniek van een Bazenbondje gaat over immaterieel cultureel erfgoed dat functioneel kan zijn. De vereniging is een Broodfonds ‘avant la lettre’ opgericht door zelfstandigen in 1905 die zich, net zomin als vandaag de dag, adequaat konden verzekeren. De ontwikkeling van het project Kroniek van een Bazenbondje liep synchroon aan de aanvraag van de Schultze-Delitsch en Raiffeisen Gezelschaften om Genossenschaften op de UNESCO lijst van Intangible Cultural Heritage for Humanity the plaatsen, een aanvraag die in november 2016 werd gehonoreerd. Het project werd gesteund door de Universiteit van Utrecht. Het onderzoek en de datasets zijn duurzaam gearchiveerd bij DANS, het digitale archief van de KNAW (Koninklijke Academie voor Wetenschappen). Zie ook: http://www.reisdoorhetachterland.nl en de publicatie: https://doi.org/10.1163/24523666-00401004

Erik de Jager MA
member Dutch Directors Guild (DDG)
member Oral History Society UK
member Society for Artistic Research (SAR)

Privacy